SUSURGALUR

SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah (Journal of History Education & Historical Studies). This journal, with ISSN 2302-5808, was firstly published on March 24, 2013, in the context to commemorate the BLA (Bandung Lautan Api or Bandung a Sea of Flames)’s Day in Indonesia. The SUSURGALUR journal has jointly been organized by the Lecturers of APB UBD (Academy of Brunei Studies, University of Brunei Darussalam) and International & History Studies FASS (Faculty of Arts and Social Sciences) UBD in Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, since issue of September 2013 to date; and published by Minda Masagi Press, a publishing house owned by ASPENSI (the Association of Indonesian Scholars of History Education) in Bandung, West Java, Indonesia.

The articles published in SUSURGALUR journal are able to be written in English as well as in Indonesian and Malay languages. The SUSURGALUR journal is published every March and September. This journal is dedicated not only for Indonesian scholars who concern about History Education and Historical Studies, but also welcome to the scholars of Southeast Asian countries and around the world who care and share related to the History Education and Historical Studies in general. 

The SUSURGALUR journal is devoted, but not limited to, history education, historical studies, and any new development and advancement in the field of history education and historical studies. The scope of our journal includes: (1) History Education and National Character Building; (2) Political, Social, Cultural and Educational History; (3) Education, History, and Social Awareness; (4) Economic History and Welfare State; (5) Science, Technology and Society in Historical Perspectives; (6) Religion and Philosophy in Historical Perspectives; and (7) Visual Arts, Dance, Music, and Design in Historical Perspectives.

Since early 2016, the website of SUSURGALUR journal has been migrated from web based on WP (Word Press) program towards the web based on OJS (Open Journal System) program at: www.journals.mindamas.com/index.php/susurgalur. However, the conventional e-mail address for sending the articles is still able to: susurgalur.jurnal2013@gmail.com 


FOREWORD
SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah
(Journal of History Education & Historical Studies),

Volume 6(1), March 2018.

Assoc. Prof. Dr. Haji Awang Asbol bin Haji Mail
Vice Chief Editor of the SUSURGALUR Journal in Bandung, Indonesia; and
a Senior Lecturer at the International and Historical Studies FASS UBD (Faculty of Arts and Social Sciences, University of Brunei Darussalam) in Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam. 

Dalam melakar sejarah sesebuah negara, setiap pemimpin mempunyai bakti dan jasa semasa memegang tampuk pemerintahan. Ada pemimpin berjasa dari membebaskan negaranya dari kuasa penjajah; dan ada pula pemimpin yang berjasa dalam membangun negara, hingga rakyatnya memperolehi kesejahteraan dan kemakmuran hidup. Dalam konteks Negara Brunei Darussalam, peranan dan bakti setiap Sultan yang menerajui pemerintahan tidak boleh dialphakan. Dari meluaskan empayar hinggalah pencapaian kemerdekaan, memang tercatat dalam fakta sejarah negara ini.

Tidak ada satu bangsa pun yang terus kekal gemilang, tanpa melalui hari-hari senjanya yang sering meruntun wahana pemikiran warga Brunei. Namun, semua ini menjadi sesuatu yang kekal dan terpahat dalam rakaman sejarah. Pentafsiran dan penstrukturan jalan sejarah mungkin boleh berubah, namun fakta sejarah mengenai bangun dan jatuhnya sebuah bangsa tidak mungkin berubah. Oleh yang demikian, sejarah setiap negara sudah sewajarnya dicatatkan dan direkodkan agar fakta sejarah yang ada dapat diambil iktibar dan pengajaran kepada generasi demi generasi. Darinyalah mewujudkan motivasi dan semangat jati diri yang amat penting dalam peranan mempertahankan kesinambungan bangsa dan negara.

Bagi Negara Brunei Darussalam, yang bertunjangkan sistem pemerintahan MIB (Melayu Islam Beraja), salah satu peristiwa penting dalam rakaman sejarahnya ialah pencapaian kemerdekaan. Dalam lidah dan ukiran fakta sejarah, Negara Brunei Darussalam boleh dikatakan sudah pernah mengalami empat kali pencapaian kemerdekaan. Pertama sekali pada abad ke-14, apabila Brunei berjaya membebaskan dirinya daripada penguasaan Majapahit dari Jawa Timur, Indonesia. Kedua, pada akhir abad ke-16, apabila angkatan Sepanyol berjaya ditewaskan oleh pahlawan Brunei, setelah mendudukinya selama 72 hari. Ketiga, merdeka selepas Jepun menduduki negara pada tahun 1945. Kali terakhir apabila negara kita berhasil meraih kemerdekaan dari British pada tahun 1984.

Perkara seperti itu, jika tidak dikaji oleh para sejarawan, maka rata-rata masyarakat Brunei beranggapan bahawa kemerdekaan Brunei pada tahun 1984 adalah kemerdekaan pertama. Di sinilah pentingnya sejarah kepada bangsa dan negara. Pencapaian kemerdekaan kali keempat ini sudah sewajarnya dirista, kerana untuk mencapai kemerdekaan bukan sesuatu yang mudah. Tiga pencapaian kemerdekaan terdahulu memerlukan pengorbanan nyawa dan harta benda, manakala yang keempat – meskipun tidak memerlukan korban seperti tersebut di atas – memerlukan kebijaksanaan dan kepintaran dalam bentuk diplomasi dan percaturan politik.

Strategi seperti ini juga boleh dianggap sebagai pengorbanan yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar, tetapi dalam bentuk abstrak yang didasari oleh tekanan saikologi dan emosi yang menghendaki kesabaran dan ketabahan. Dalam hal ini, tidak boleh dilupakan jasa dua orang Sultan katani, iaitu Sultan Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan yang ke-28 (1950–1967) dan KDYMM (Kebawah Duli Yang Maha Mulia) Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei Darussalam, yang dengan penuh berhimah, bak kata pepatah Melayu, “bagai menarik rambut dalam tepung”, pada akhirnya membolehkan negara kita mengembalikan semua kedaulatan penuh dalam suasana penuh harmoni, tanpa menagih korban jiwa.

Oleh itu, kajian sejarah setiap bangsa dan negara, termasuk Negara Brunei Darussalam, sudah sepatutnya tidak akan meletakkan tinta noktah, bahkan ia sewajarnya disambung dan diteruskan dari masa ke semasa. Bagaimanapun, menjelang abad ke-21, kajian dan penulisan sejarah di negara ini kurang berkembang, kerana ketiadaan minat pengkaji tempatan untuk melakukannya. Apakah akan berulang lagi kajian negara ini didominasi oleh pengkaji luar, sebagaimana berlaku di masa lalu, yang akan lahir tulisan tidak berjejak dan berakar umbi kepada budaya dan identiti Brunei?

Yang menyedihkan lagi adalah graduan-graduan sejarah sendiri tidak menggunakan pengalaman dan pengetahuan yang mereka timba di menara gading untuk sama-sama menyemerakkan penulisan dan kajian sejarah Brunei. Sedangkan masih banyak khazanah sejarah Negara Brunei Darussalam yang perlu diterokai. Kajian-kajian yang berterusan dan melahirkan pensejarahan Brunei sudah seharusnya dilakukan, bukan saja untuk kepentingan wacana ilmu pengetahuan, tetapi juga bagi diketahui oleh setiap lapisan masyarakat di negara ini, yang akhirnya mendatangkan faedah kepada pembangunan Negara Brunei Darussalam secara holistik.

Sejarah tidak pernah berbohong, bahkan sentiasa memandu manusia supaya tidak melakukan kesilapan lalu. Jangan sampai dipetuk ular kali kedua pada lubang yang sama. Itulah hakikat, iktibar, dan pengajaran daripada ilmu sejarah yang sebenar. Sepertimana ditunjukkan oleh artikel-artikel dalam jurnal SUSURGALUR, isu Mac 2018 kali ini, ianya juga banyak memberikan wawasan dan pengajaran sejarah yang kaya dan pelbagai dari mana-mana negara. Tahniah dan syabas, bah.

Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam: 30th March 2018.

Journal Cover of SUSURGALUR, Issue of March 2018.

Jointly Organized and Published by:   

  

Minda Masagi Press owned by ASPENSI (Association of Indonesian Scholars of History Education) in Bandung; the Lecturers of APB UBD (Academy of Brunei Studies, University of Brunei Darussalam); and the Lecturers of International and History Program FASS UBD (Faculty of Arts and Social Sciences, University of Brunei Darussalam) in Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam. For searching the institutional websites, it is available online at: www.mindamas.com and www.ubd.edu.bn 

The website of KEMENRISTEKDIKTI RI (Ministry of Research, Technology, and Higher Education of the Republic of Indonesia) in Jakarta related to the scholarly journals is also available online at: http://simlitabmas.ristekdikti.go.id


Vol 6, No 1 (2018)

Table of Contents

Articles

Haji Awang Asbol bin Haji Mail, Haji Ramlee bin Haji Tinkong, Nur Syazwani binti Haji Md Suif
Abstract views: 138       PDF downloads: 69
PDF
M Dien Madjid
Abstract views: 144       PDF downloads: 72
PDF
Philip Beginda, Bilcher Bala
Abstract views: 510       PDF downloads: 255
PDF
John Aiyedogbon, Helen A Andow, Bright O Ohwofasa
Abstract views: 34       PDF downloads: 17
PDF
Andi Suwirta
Abstract views: 150       PDF downloads: 75
PDF
Editor Journal SUSURGALUR
Abstract views: 8       PDF downloads: 4
PDF
Editor Journal SUSURGALUR
Abstract views: 10       PDF downloads: 5
PDF
Editor Journal SUSURGALUR
Abstract views: 20       PDF downloads: 10
PDF